Vi er mange danmarksborgere

VI ER MANGE DANMARKSBORGERE

Pola Rojan er kurder. Han bor i Danmark og siger klart, at han ikke er dansker og ej heller føler sig som dansker. Om sig selv siger han at han er ‘danmarksborger’. Det er ganske vist et lidt kringlet ord, men der er mening bag. Han skriver selv: ”Vi er nemlig alle borgere i Danmark, men ikke nødvendigvis danske statsborgere. Definitionen tager udgangspunkt i fællesskabet fremfor i etniciteten hos majoritetsbefolkningen.” (Læs artiklen i Information).

Jeg synes det er en vigtig pointe. Det afgørende for vores samfund er ikke, at vi er ens og at vi alle føler os som ‘danskere’ (hvad det så end skulle indebære). Det afgørende er, at vi fungerer som borgere i Danmark. Det er det vi er fælles om, og det kræver ikke, at vi er etnisk danskere.

Hele den – i mine øjne – syge debat om etnicitet har fået os væk fra tankegangen om os som borgere, der fungerer sammen. Vi har endda indlejret det i vores sprog. Når politikere taler om borgere i Danmark, så siger de ‘danskerne’. Med det ord udelukker man de mange, der dagligt fungerer i Danmark, men ikke primært ser sig som danskere eller ser sig med en dobbelt identitet.

Jeg synes der er brug for, at vi igen begynder at se os i Danmark som borgere. Det kunne være super, hvis SF og andre begyndte aktivt at prise friheden til forskellighed til også at omfatte etnisk forskellighed. Hvad med et program for styrkelse af etniske minoriteter, så de også oplever at være værdsat som minoritet. Det sidste vil i min optik være en rigtig god vej til frugtbart samvær og samspil i det danske samfund. Vejen til god sammenhængskraft er accept af forskelligheder.

Jeg var for en del år siden i Canada, hvor den canadiske boligminister præsenterede sig som italiener. Lidt efter sagde han, at han var 11. generation. Men han kunne sige det uden at blive mistænkt for ikke også at være canadier. Det skal vi også nå til i Danmark. Man skal også kunne sige, at man er tyrker (under forstået at man er etnisk tyrker) og uden at man dermed automatisk sår tvivl, om man også er en del af det danske fællesskab.

, , ,