SF’s forspildte mulighed i DONG sagen

Peter Westermann har skrevet en god, gedigen og relevant artikel i Modkraft om SFs deltagelse i DONG forliget om børsnoteringen.

Det er ikke kun en artikel, der er relevant for sagen om DONG. Sagen og SF’s ageren siger også meget om SF og SF’s måde føre politik på. Det er derfor relevant når Peter til sidst skriver: ”Fortsætter spillet sådan, er jeg bange for at nedrykningsstregen nærmer sig.” Det det er ikke kun DONG, der er i spil. Det er også SF.

Peter beskriver nøje, at SF’s deltagelse i DONG forliget om børsnoteringen ikke var nødvendig for at forhindre, at staten solgte aktiemajoriteten. Han beskriver også, at staten ville være forpligtet til at tilbagekøbe aktier fra mindretalsaktionærer, hvis DONG ikke blev børsnoteret inden 2017. Med andre ord, vi kan uden børsnotering få mere DONG tilbage som et fælles gods. Peter beskriver også klart, at børsnoteringen er klar i modstrid med SF’s principprogram fra 2012.

Tilbage står, at den eneste begrundelse for at deltage i forliget, kan findes i en syg SF strategi, som SF’s ledelse praktiserer. Den italesættes som, at SF er et parti, der skaber resultater. Det er fint at skabe resultater, men det er sygt at tro, at man kun kan skabe resultater ved at være med i forlig og dermed i inderkredsene på Christiansborg.

Man skaber også resultater ved at få folk til at forstå, hvorfor der bør føres en anden politik på Christiansborg. Det er grundvilkår for at have magt i et demokrati og for de aftaler der laves og kan laves på Christiansborg. Den vinkel på politik ser SFs ledelse ikke.

SF kunne i sagen om børsnoteringen have fået markant indflydelse ved tale børsnoteringen ned og bygge videre på den folkelige modstand, der er mod privatiseringen af DONG. I stedet har SF lavet et forlig, der reelt lukker munden på SF.

Det er ikke kun til skade for Danmark. Det er også til skade for SF. SF er nu det næstmindste parti i meningsmålingerne og har været det i lang tid. Hvis SF ikke ændrer strategi, er det sandsynligt, at SF visner og kommer under spærregrænsen.

Link til Peter Westermanns artikel

,