Drømme om et andet valg

Ovenpå nattens nedtur bliver det en drøm at se Berni Sander vinke glad over at have vundet præsidentvalget. Og en ekstra nedtur at det kunne være sket.

Under primærvalgene blev der gennemført nogle meningsmålinger om, hvad folk ville stemme, hvis Trumps modkandidat var henholdsvis Hillary Clinton eller Bernie Sanders. De viste, at Sanders ville have større chancer for at slå Trump. Det virkede på mig lidt mærkeligt dengang, men efter at have set, hvor vrede mange Trump vælgere var på ‘systemet’ er det mere forståeligt. De ville gøre op mod det etablerede, som ikke var godt for dem. Det oprør lå der også i Bernie Sanders. Han sagde meget som ellers ikke blev sagt, og han havde modsat Trump også en politik.

Havde demokraterne valgt Bernie Sanders havde vi måske undgået at se svingstater med meget lille margin blive overtaget af Trump. Det var i mange af disse stater meget få stemmer, der skilte. Det var uhyggeligt at følge tallene i valgnatten og til sidst se, at de var virkelighed. Bernie Sanders troværdighed – modsat Hillary Clintons – kunne have gjort en forskel.

Jeg synes læren af det amerikanske valg er, at partier skal kunne gå op mod det etablerede, når det ikke fungerer, skal kunne sætte ord på det der ikke fungerer og skal kunne anvise nye veje. Der er brug for partier, der kvalificeret kan være systemkritiske og står ved, at det er en væsentlig rolle. Der er nok at tage fat på.